1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali 47. Yılında, kitle örgütleri, dernekler ve siyasetlerin ortak faaliyeti ile 22. kez örgütlendi.

Festival öncesinde üç hafta süreyle tertip komitesi toplantıları yapıldı. Toplantılarda biz de sorumluluk aldık, festivalin yeri, etkinliklerin kapsamı gibi tartışılan konular olduğunda festivalin emekçilerin arasında çalışmasını yürüteceğimiz şekilde planlanması gerektiğini ön plana çıkardık. Nitekim bu çalışmalarda da sorumluluk aldık. 27 ve 29 Ağustos’ta yapılan bildiri dağıtımına katıldık.

Festival, bu yıl üç gün olarak planlandı. 30-31 Ağustos/1 Eylül tarihlerinde “22. Yılında 2 Eylül Ruhuyla Festivalimizi Örgütlüyoruz” şiarıyla gerçekleşen kuruluş festivalinin örgütlenmesinde önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de yer aldık. Bizimle birlikte festival örgütlenmesinde; Anadolu Yakası Dersimliler Derneği, DAD, DBP, DEM Parti, ESP, HDK, Karakoçan Derneği, Mayısta Yaşam Kooperatifi, Partizan, PSAKD, SMF ve TİP bulundu.

Festivalin ilk günü 2 Eylül yürüyüşünü gerçekleştirmek amacıyla toplanıldı. Yürüyüşe izin verilmediğinden 2 Eylül’de düşenleri anmak amacıyla 1 Mayıs Mahallesi son durağında toplanıldı, basın açıklaması gerçekleştirildi. 2 Eylül Festival Tertip Komitesi adına ortak pankart açıldı, ortak basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında şunlar vurgulandı:

“Hiçbir baskı 1 Mayıs Mahallesi’nin kuruluşunu engelleyememiştir, tarih sayfalarına 2 Eylül Gecekondu Direnişi olarak geçmiştir. Bugün 1 Mayıs Mahallesi halkının birlik ve dayanışma ruhu yok edilmek istenmektedir. Yüzyıllardır katliamlara sahne olmuş bir coğrafyada yaşamaktayız. Alevilere, Kürtlere, kadınlara kısacası kendinden olmayana yönelik katliamlar hala devam etmektedir. Halkın iradesi ile seçilmiş olan belediye başkanlarına yönelik kayyım politikası da tekçi politikaların ürünüdür. Kayyım demek Kürt ulusunun iradesinin gaspı demektir. Diğer yandan bugün siyasi tutsaklar için inşa edilen Y ve S tipi hapishaneler ile var olan tecrit koşulları derinleştirilmektedir. Her ne kadar korku duvarlarını kalınlaştırmaya çalışsalar da halkın öfkesi bitmeyecektir. Gün dövünme günü değil örgütlü bir halkı hiçbir kuvvetin yenemeyeceğini hatırlatma günüdür!”

Basın açıklaması süresince, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!; Yaşasın Devrimci Dayanışma!; Yaşasın 2 Eylül Direnişimiz!” sloganları atıldı. Temsili olarak tek flamanın taşınması kararlaştırılan basın açıklamasına “Kürtlere Özgürlük, Ortadoğu’ya Barış!; Sınıflar Arası Barışa Hayır, Barış için Tek Yol Devrim!” dövizlerini taşıdık.

1 Eylül’ün arifesinde gerçekleşen basın açıklamasında bu şiarların öne çıkartılmasını anlamlı buluyoruz. Bugün, soyut barış çağrıları yükseltmeye değil Kürdistan’ı ve savaş gerçekliğini hatırlamaya ihtiyaç vardır. İçsavaşın sürdüğü, kayyımların atandığı bir dönemde bizlere düşenin emperyalist barışın tüm emekçi ve ezilenler için zulüm olduğunu hatırlatmaktır. Biliyoruz ki devrim için barış değil barış için devrim şarttır.

Basın açıklamasının ardından cemevinde anma yemeği verildi. Program, planlanan şekilde, İmge Çocuk Tiyatrosu ve 2 Eylül belgeselinin gösteriminin ardından sonlandırıldı.

Festivalin ikinci günü, “Güncel Siyasal Durum” başlıklı panel ile program başladı. DEM Parti adına Çiçek Otlu, TJA adına Sebahat Tuncel, Köz ve SMF’nin konuşmacı olduğu panel gerçekleştirildi. Konserler ile festival programı sonlandırıldı.

Festivalin son günü ise “1 Mayıs Mahallesi İmar ve Kentsel Dönüşümü (Rantsız Yerinde Dönüşüm)” başlıklı bir forum ile başladı. Farklı dayanışma ağlarından konuşmacıların davet edildiği forumda mahalle emekçilerini yakından ilgilendirmesi açısından ilgiyle dinlendi. Konserler ile gün sonlandırıldı.

Festival boyunca, her gün standımızı açarak alanda yer aldık. “Kayyım Can Çekişen Rejimdir! Emekçilerin Bağımsız Seferberliğiyle Püskürtelim” manşetli gazetemizin alanda dağıtımını gerçekleştirdik.

Anadolu Yakası’ndan Komünistler