Közün arkasında duran komünistler olarak, Enternasyonal Dayanışma’nın 19 Ekim Cumartesi günü Bursa’nın Yenişehir Eğitim-Sen Şubesi’nde düzenlediği etkinliğe katıldık. İki oturumlu etkinliğin açılış konuşmasını, Enternasyonal Dayanışma üyesi ve aynı zamanda Eğitim-Sen Yenişehir temsilcisi olan Şafak Ayhan yaptı. Selamlama konuşmasının ardından etkinliğin ilk oturumunda “Dayanışma Etiği” adlı kitabının söyleşisi için Felsefelogos Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olan Sinan Özbek’e söz verildi. Sinan Özbek, hem klasik hem Marksist gelenekteki etik ve ahlak tartışmalarını anlattı. Tarihte Paris Komünü, işçi konseyleri ve bu topraklarda yakın bir örnek olarak Gezi hareketinde deneyimlerinde de dayanışmanın en önemli kural olduğunu söyledi. Bugün bu düzen içerisinde yaşanan her şeyin “normal” olduğunu, ancak üretim ilişkilerinin farklı bir şekilde örgütlenmesiyle burjuva ahlakının yerini dayanışma ahlakının alabileceğini vurguladı.

Etkinliğin “Neoliberalizme Karşı Direniş” başlıklı ikinci oturumunda farklı mücadele kollarından gelen konuşmacılar söz aldı. İlk sözü alan Kristal-İş Sendikası’ndan Arif Çinpolat, Şişecam özelinde yaşanan mücadelelerin içeriğini ve çalıştığı fabrikada verdikleri sendikal mücadeleyi aktardı. Daha sonra, Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem söz alarak mevcut eğitim sisteminin sorunlarını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Tiyatrocu Hamit Demir ise sözlerinde dayanışmadan ve birlikte mücadeleden başka bir yolun olmadığını vurguladı. Son sözü Yenişehir Çevre Platformu’ndan Şafak Şenel Erdem alarak, iktidarın doğayı hunharca yağmaladığını, buna karşı ekoloji hareketi içinde başka kurumlarla birlikte örgütledikleri mücadelelerin deneyimlerini aktardı.

Ardından soru ve görüş bölümüne geçildi. Dinleyicilerden Kürdistan’daki orman yakmalardan toplumsal mücadelelerdeki işçi sınıfının rolü üzerine vurgulara değin bir dizi soru-görüş geldi. Söz alan bir yoldaş da, Kürdistan’a atanan kayyım sorunundan ekoloji sorununa, kadın sorunundan işçilerin sınırsız grev ve sendika hakkına kadar tüm bu mücadeleleri hükümeti hedef alan, burjuva muhalefetinden bağımsız bir hatta birleştirmenin önemini anlatarak yoksullukla mücadele etmek için önce NATO’nun ordularına karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı ve konuşmacılara bu konu hakkındaki görüşlerini ve yaptıklarını sordu. Etkinliğin daha kısa süren ikinci turunda Eğitim-Sen Bursa söz alarak ilk turda bitiremediği konuşmasını tamamladı. Yoksulluk sınırı altında çalışan eğitim emekçilerinin sorunlarına ve Yüzyıl Maarif Modeli denilen hükümetin eğitim politikalarına vurgu yaptı. Yenişehir Çevre Platformu’ndan konuşmacı arkadaş ise platform olarak Kürtlerin, kadınların, işçilerin sorunlarından ayrı durmadıklarını pratiklerine referans vererek, bütün bu mücadeleleri birleştirmek gerektiğine katıldığını söyledi.

Etkinliğin bitmesinin ardından Enternasyonal Dayanışma’nın dergisini aldık. Yenişehir Eğitim-Sen Şubesi’ne de gazetemizin son sayısını protokol olarak bıraktık. Aynı zamanda yoldaşın aldığı sözün doğru olduğunu ve vurgulanması gerektiğini söyleyen katılımcılarla da daha fazla konuşma imkanı bulduk. Enternasyonal Dayanışma’dan arkadaşların bizi davet etmesiyle haberimiz olan bu etkinliğin kıymetli olduğunu düşünüyor; önümüzdeki dönemde Bursa’da böyle etkinlikleri birlikte, ortak örgütlemenin de bir vesilesi olmasını diliyoruz.

Bursa’dan Komünistler