KESK tarafından 30 Kasım tarihinde Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!” şiarıyla organize edilen miting yaklaşık 9 yıllık bir dönemde yapılan ilk miting olması yönüyle bir çıkış ve anlam taşımaktaydı. Bu tarz merkezi mitinglerin yapılmadığı, yapılanların da oldukça sönük geçtiği; bununla birlikte sermaye sınıflarının emekçiler üzerindeki sömürü ve baskısının gittikçe arttığı bir dönemde mevcut havayı değiştirmeye yönelik bir adım olması itibariyle de önemliydi.
Ki son dönemlerdeki bu tarz merkezi çalışmaları ve kritik süreçlerdeki örgütlenme faaliyetlerini daha çok “dostlar alışverişte görsün” niteliğinde ele almış -geçiştirmiş- olan KESK merkezinin, bu mitingin örgütlenmesinde daha doğru bir yaklaşım sergilediğini belirterek hakkını iade etmek gerekir. Miting zamanının çok öncesinden bütçe görüşmelerine denk gelecek şekilde belirlenmesi, mitingin örgütlenmesine dair araçların oluşturularak şubelere zamanında iletilmesi, yerellerde eş zamanlı bir eylem takvimi çıkarılması ve miting öncesi bir sosyal medya eylemi örgütlenmesi gibi örneklerle daha programlı ve hazırlıklı bir hat belirlemiştir diyebiliriz KESK Genel Merkezi için.
Bununla birlikte illerdeki şubelerin faaliyetine dair ifade edebileceğimiz bunun tam tersidir. Daha çok programsız, dağınık/bütünlükten uzak, yeterli motivasyonu yakalayamamış, zayıf örgütlenmiş bir yerel/şube pratiği göze çarpmıştır. Bu da katılımın olabileceğin altında kalmasını ve merkezi miting coşkusunun nispeten daha düşük olması sonucunu doğurmuştur. Bu süreçte yapılmış olan böylesi bir miting, esasında birçok açıdan önem taşımaktaydı. Gerek genel politik gerekse sendikal anlamda bu tepkisiz sürece bir çentik atabilecek, sendika açısından örgütsel motivasyonu yükseltebilecek bir işlevi asgari düzeyde görmesi sağlanabilirdi. Her şeye rağmen yapılmış olması olumlu olmakla birlikte bu anlamda potansiyelinin altında kaldığını ifade etmek gerekir.
KESK şubelerinden katılım büyükşehir şubelerinde beklentinin altında olmakla birlikte kimi iş kollarında Dersim ve Şırnak gibi illerden oransal olarak daha yüksek katılım sağlandığı görülmüştür. Mitinge sol, sosyalist, devrimci kurumların katılımı ise oldukça sınırlı kalmıştır. Sol Parti dışında göze çarpan kitlesel/merkezi bir katılım olmamıştır. Kortejler genelde düşük katılımlı olmuştur.
Son olarak genel katılımın, böylesi etkinliklerin oldukça cılız kaldığı bir süreçte beklentimizin üstünde kaldığını belirtmeliyiz. Tam anlamıyla mitinge benzer bir miting gerçekleştirilebilmiştir. Katılan emekçilerin büyük kısmının miting alanında miting/konser sonuna kadar kaldığı, kortej içlerinde nispeten sıcak bir yoldaşlık havasının ve coşkunun yakalandığı bir miting olmuştur.
KESK Üyesi Bir Köz Okuru